Hallo Rob
Fijn dat je deze pagina bezoekt. Zoals ik aangaf werk ik aan een leuk project met de naam Miles. Miles levert een dienst die raakt aan een gebied waar jij enorm veel ervaring in hebt: het ontwikkelen (en behouden) van talent. We hebben lang geleden samen al eens een voorganger van Miles besproken.
In het kort:
.
Met de opkomst van de kenniswerker is ook autonomie een belangrijk element geworden. De kenniswerker weet immers beter dan de manager hoe iets moet gebeuren, en onderzoek (zoals beschreven door Pinker in Drive) laat zien dat autonomie ook een krachtige motivator is. De oproep van mensen als Weggeman – “Leidinggeven aan professionals, niet doen” – vond in brede kringen weerklang. Later gaf Covid nog een flinke boost aan zelfstandig werken. Minder sturing van boven heeft wel gevolgen, de sturing zal ergens anders vandaan moeten komen, bij voorkeur vanuit onszelf.
.
Om succesvol om te gaan met autonomie moeten we onszelf dus goed kunnen managen. Dit is een uitdaging die we vaak onderschatten. We denken namelijk dat we goed kunnen omgaan met autonomie, maar in de praktijk valt dit enorm tegen. Seth Godin heeft dit kernachtig beschreven in zijn blog: “The World Worst Boss”. Die slechte baas zijn wij, voor onszelf: “Faced with the freedom to excel, we falter and hesitate and stall and ultimately punt”.
Niet goed kunnen omgaan met autonomie kan vervelende consequenties hebben zoals stress, lage productiviteit, verzuim en ontevredenheid. Het is dus belangrijk dat we betere bazen worden voor onszelf. We moeten leren onszelf goed te sturen. Dit is een uiterst belangrijke vaardigheid, of zoals Godin het formuleert: “It’s hard to think of a more essential thing to learn.”
Om professionals te helpen zichzelf optimaal te sturen hebben ik Miles ontwikkeld. De leerstrategie is dat je het beste leert van jezelf, tenminste als je goede, feitelijke feedback krijgt.
Die feiten moeten een koppeling hebben met het doel, namelijk om in een situatie van autonomie het optimale te halen uit datgene wat je persoonlijk investeert. Die investering bestaat in essentie uit twee elementen: energie en tijd. Zonder energie of tijd zul je niets realiseren.
De feedback toont in hoeverre je je energie en tijd optimaal hebt ingezet. Wat ging goed, en waar kun je jezelf nog verbeteren. Miles heeft hiervoor de Fun (energie) en Focus (tijd) indicatoren. Voor ieder doel kun je per periode dit aangeven in een matrix met verticaal de Fun en horizontaal de Focus. Als je met plezier aan de goede dingen werkt ben je slim bezig. De Smart-score is dan ook een samenvoeging van de Fun en Focus-scores.
De scores maken het mogelijk om feitelijke feedback te geven. Een voorbeeld is de unieke Fun-Focus matrix zoals hierboven. Omdat ieder doel gescoord is kun je deze in een matrix zetten. In de voorbeeldgrafiek staan de doelen van een deelnemer die HR-manager is. Na enkele cycli kan de manager al zien of iets trendmatig is.
In deze cyclus springt vooral ‘Recruitment’ eruit. Blijkbaar kost ‘Recruitment’ energie terwijl er ook te veel tijd aan is besteed. Dit is een potentiële energy drain, en dus een kandidaat voor verbetering.
‘Lean Marketing’ is ook een doel om in de gaten te houden, er wordt te weinig tijd in gestoken. Als dit trendmatig is bestaat het gevaar dat het doel niet gehaald wordt.
Na iedere cyclus krijg je de scores, dus je ziet hoe de voortgang is.
De feitelijke feedback is een krachtige trigger voor actie (strak plannen, trainen competentie, hulp vragen aan collega’s, probleem agenderen tijdens 1:1 met de manager etc) kunnen problemen voorkomen worden.
Hieronder zie je andere overzichten zoals de trend overzichten per cyclus voor Fun en Focus, de Smart-scores per doel in de tijd en de trend focus-scores per doel, per cyclus.
Miles is verrassend efficiënt. Een cyclus kost 15 – 20 minuten, 5 voor het Plan, 5 voor het meten en 5 tot 10 voor het doornemen van het rapport en vastleggen van acties. Het is ook prettig geprijsd (een cyclus ~ een uurtje coaching).
Dankzij de feitelijke feedback is Miles ook erg effectief (zelf ontdekken wat beter kan is een krachtige motivator om daadwerkelijk tot actie over te gaan).
Voor talent development is het vaak lastig om een ROI-berekening te maken, maar het is evident dat een hogere Fun en Focus leidt tot minder stress, meer engagement en hogere productiviteit. We zien regelmatig Smart-scores die met tientallen procenten omhooggaan, wat een sterke indicatie van een ROI >>100%.
Fijn dat je het tot hier hebt gelezen. Het is nog een heel verhaal geworden. Als je nog meer wilt weten is hier nog een leuke, door AI gegenereerde podcast.
Omdat ik vanuit een heel andere professie kom – en dus blinde vlekken heb – ben ik heel benieuwd naar jouw feedback. Ook heb ik nog niet alles behandeld (bijv: hoe te meten), dus als je tijd en zin hebt zou ik het graag eens met jou bespreken😊